Ştiri

1. COMUNICAT DE PRESĂ - Creatorul Programului Global pentru Siguranța Pacientului, la București

Fiecare dintre noi va fi într-o zi pacientul unui spital”, spune Profesorul Didier Pittet, creatorul Programului Global pentru Siguranța Pacientului “Clean care is safer care”, campanie care salvează anual între 5 și 8 milioane de vieți în întreaga lume. “Let's the campaign be active in Romania”, este mesajul Profesorului Pittet.
Pe 14 martie Pittet va vorbi la București, în cadrul Romanian Hand Hygiene Days 2018, despre ceea ce înseamnă cultura siguranței pentru un spital, despre calitate și despre standarde, despre lupta pentru prevenirea și pentru controlul infecțiilor infecțiilor asociate asistenței medicale, despre cum pot fi salvate vieți.

citeste mai multe

2. Al 10-lea Congres Balcanic de Microbiologie – Microbiologia Balkanica 2017 – în Sofia, Bulgaria.

În perioada 16-18 noiembrie 2017 va avea loc al 10-lea Congres Balcanic de Microbiologie –Microbiologia Balkanica 2017 – în Sofia, Bulgaria.
Congresul oferă participanților ocazia de a interacționa, de a învăța și de a dezbate cunoștințele din domeniile microbiologiei.
Societatea Română de Microbiologie este partener al acestui eveniment și vă invită să vă înscrieți.
Pentru detalii și înscriere: www.mb2017.bg

citeste mai multe

3. Conferinţa-dezbatere „Rezistenţa bacteriană la antibiotice în Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – ameninţare şi acţiuni necesare

Ministerul Sănătăţii şi Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), organizează conferinţa-dezbatere „Rezistenţa bacteriană la antibiotice în Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – ameninţare şi acţiuni necesare”.

citeste mai multe

4. Societatea Română de Microbiologie și OAMGMAMR au încheiat parteneriat de colaborare

Avand în vedere preocuparea comună a Societății Române de Microbiologie (SRM) și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) pentru promovarea sănătății populației și pentru derularea unor activități care au ca  prioritate creșterea competențelor personalului medical în domeniul educației pentru sănătate, cele două entități au încheiat la data de 09.07.2015 un protocol de colaborare. citeste mai multe

5. Societatea Română de Microbiologie, la dezbaterea “Vaccinarea – șanse egale pentru sănătate”

Societatea Română de Microbiologie a participat la dezbaterea “Vaccinarea – șanse egale pentru sănătate”, organizata în cadrul Palatului Parlamentului în 22 iunie 2015, de către Comisia pentru Sănătate Publică din Senat, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Dezbaterea a avut loc în contextul scăderii alarmante a acoperirii vaccinale în România și reapariției unor cazuri de boli prevenibile prin vaccinare, considerate eradicate.
La eveniment au participat peste 100 de invitați, politicieni, reprezentanți ai autorităților, specialiști în vaccinologie, jurnaliști, reprezentanți ai societăților profesionale și ai societății civile. citeste mai multe

6. Simpozionul Național „De la fermă la furculiță – o singură sănătate. Infecțiile transmise prin alimente”

Institutul Naţional de Cercetare “Cantacuzino” şi Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, au organizat Simpozionul Naţional cu tema “De la fermă la furculiţă - o singură sănătate. Infecţiile transmise prin alimente”.

Lucrările s-au desfăşurat în zilele de 25 şi 26 iunie 2015, la Bucureşti, în cadrul Centrului de Învăţământ şi Documentare „Jacques Monod” al Institutului Cantacuzino, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi cu sprijinul Biroului OMS România.
citeste mai multe

7. Supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale, monitorizarea utilizării antibioticelor şi antibiotico-rezistenţa

Vă invităm la conferința regională organizată de către Societatea Română de Microbiologie cu tema „Supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale, monitorizarea utilizării antibioticelor şi antibiotico-rezistenţa”. Sunt invitați să participe:

  • medici specialiști/primari de epidemiologie, microbiologie (medicină de laborator), igienă, sănătate publică, boli infecțioase
  • directori medicali şi manageri din spitale
  • directori de îngrijiri, asistenți șefi din spitale (maxim 20 de participanți) din județele Cluj, Bihor, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita, Alba, Covasna, Satu Mare.

Numărul de locuri este limitat. Înscrierile se fac pe site-ul SRM (www.srm.ro) până pe data de 24 iunie 2015, membrii societății având prioritate. Nu se percepe taxă de participare. Manifestarea este creditată cu credite EMC de către Colegiul Medicilor și OAMMMR Cluj-Napoca.
Vizualizati programul preliminar aici.
citeste mai multe

8. Workshop „Igiena în spitale și controlul infecțiilor” - 5 mai 2015

Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balaș” - Academia Europeana HIV-SIDA, a organizat, pe 5 mai 2015, la sediul Institului, un workshop pe tema „Igiena în spitale și controlul infecțiilor”.
citeste mai multe

9. Rolul sonicării în optimizarea diagnosticului microbiologic, adus în prim plan de către Societatea Româna de Microbiologie în cadrul unui workshop dedicat

Specialiști în microbiologie, ortopedie, boli infecțioase, chirurgie sau medicină de laborator au dezbătut cele mai noi aspecte legate de infecțiile asociate implanturilor ortopedice în cadrul unui workshop dedicat, organizat științific de către Societatea Română de Microbiologie.
citeste mai multe

10.Conferința Natională Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015

Pentru a facilita dialogul profesioniștilor români implicați în vaccinare, Societatea Română de Microbiologie organizează Conferința Națională Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015, în data de 21 martie, la Hotel Pullman (World Trade Center) București.
citeste mai multe

11. 3-4 octombrie 2014 – “Antibioticele, între uz și abuz”

Societatea Română de Microbiologie este Partener Oficial al Conferinței interdisciplinare “Antibioticele, între uz și abuz” București, 3-4 octombrie 2014.
citeste mai multe

12. 27 iunie – “Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice”

Au început înscrierile pentru simpozion! http://srm.ro/inscriere-simpozion.php

13. 24 martie – Ziua Mondială a Tuberculozei

In fiecare an, pe 24 martie este Ziua Mondială a Tuberculozei. Tema din 2014 este tuberculoza multi-rezistenta la tratament. Mai multe informatii regasiti pe website-ul Centrului European pentru Preventia si Controlul Bolilor: http://www.ecdc.europa.eu/en/press/events/

14. Raport privind consumul de antibiotice, rezistența bacteriană și infecții nosocomiale în România în anul 2012

Raportul prezent pentru anul 2012 reprezintă primul raport privind aceast domeniu realizat în România şi centralizează într-un raport științific rezultate privind cele trei componente ale unui domeniu al sănătății publice care a devenit prioritare în întreaga lume în ultimii 20 de ani datorită riscurilor implicate. citeste mai multe

15. A apărut versiunea în limba română a standardului SR EN ISO 15189:2013, Laboratoare medicale. Cerinţe pentru calitate şi competenţă.

Standardul poate fi achizitionat de la Asociaţia de Standardizare din România (ASRO), str. Mendeleev 21-25 Bucureşti, sector 1; www.asro.ro , email asro@asro.ro ; Departament vânzări: tel. 021 316.77.25, fax 021 317.25.14

16. Au început înscrierile la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie 2013

Societatea Română de Microbiologie vă invită să vă încrieți la cea de-a 6-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie, folosind formularul online. Pentru mai multe detalii legate de înscriere, va rugam sa accesati linkul urmator citeste mai multe.

17. Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie – 14-16 noiembrie 2013

A 6-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie - Provocări în diagnosticul și supravegherea bolilor transmisibile cu impact asupra sănătății publice, va avea loc în perioada 14-16 noiembrie 2013, la Hotel Ramada Parc, București. citeste mai multe

18. Peste 400 de participanți la RoVaccin 2013

Peste 400 de participanţi au luat parte la Conferinţa Naţională Actualităţi în Vaccinologie – RoVaccin, singura manifestare dedicată exclusiv informării corecte a societăţii civile și medicilor cu privire la vaccinuri, desfășurată în perioada 15-16 martie 2013. citeste mai multe