Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura.
Cate tipuri de meningococ exista
„Neiserria meningitidis sau meningococul este responsabil de producerea uneia dintre cele mai grave forme de meningita bacteriana. Exista 5 serogrupuri, A, B, C, Y si W. Serogrupurile A C Y si W produc circa 40% din totalul cazurilor inregistrate in Romania si in Europa, iar serogrupul B restul de 60%”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Cate tipuri de vaccinuri impotriva infectiei cu meningococ sunt disponibile
Potrivit specialistilor, in acest moment, la nivel mondial exista doua tipuri de ser pentru imunizare, insa doar unul este disponibil in Romania, deocamdata.
„Exista 2 tipuri de vaccinuri disponibile, care pot fi administrate atat la copii, cat si la adulti. Cel care este administrat impotriva infectiei cu meningococi apartinand serogrupurilor A C Y si W, respectiv cel care se administreaza pentru prevenirea infectiei cu meningococi din serogrupul B. Acesta in urma a fost dezvoltat mai tarziu si este particular, datorita caracteristicilor serogrupului B meningococic in ceea ce priveste imunogenicitatea”, a mai precizat prof. dr. Alexandru Rafila.
Daca primul vaccin se gaseste pe piata din Romania, cel de-al doilea se gaseste in procedura de autorizare si se spera ca va fi disponibil cat de curand.
Meningita bacteriana – semne si simptome
Printre primele semne ale meningitei bacteriene sunt febra si durerea de cap. In unele cazuri, starea de sanatate se poate deteriora fulminant.
„Meningita bacteriana este o infectie grava care debuteaza cu durere in gat, febra mare si cefalee intense. La scurt timp apar simptomele caracteristice acestei boli, respective fotofobie, redoare de ceafa si varsaturi, iar starea generala se degradeaza brusc. Meningococemia evolueaza ca o varianta fulminanta a bolii si este insotita de tulburai ce coagulare, insuficienta multipla de organ, soc si deces in cele mai multe cazuri”, a afirmat dr. Rafila.
„Nu este cazul de panica”
In cursul zilei de marti, autoritatile sanitare au confirmat al treilea caz de infectie cu meningocococ la o eleva din judetul Vaslui. A doilea caz a fost cel al unei fete din Botosani, iar primul a fost al elevei de la Liceul Lazar din Capitala, tanara care a si decedat in urma evolutiei fulminante a bolii.
Suntem in pragul sarbatorilor de Paste si cei mai multi oameni vor calatorii in aceasta perioada. Medicii ne asigura, insa, ca nu este cazul sa ne panicam.
„Meningita meningococica se transmite pe cate aeriana numai in urma unui contact apropiat cu persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu supravietuieste in mediu, find foarte sensibil la variatiile de temperatura si la uscaciune. Nu este cazul de panica, deoarece in Romania au fost inregistrate doar cazuri izolate, fara legatura intre ele. Contactii au fost testati de autoritatile de sanatate publica si au primit profilaxie cu antibiotic. In Romania sunt diagnosticate anual cateva zeci de cazuri, cu circa 20% decese. Singura cale de profilaxie specifica ramane vaccinarea”, a mai declarat presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!