Mai mult de 1 din 10 copii din lume nu au beneficiat de vaccinuri care pot face diferența între viață și moarte, cum ar fi vaccinurile împotriva rujeolei, difteriei și tetanosului, arată statisticile OMS și UNICEF. Începând cu 2010, la nivel global acoperirea vaccinală cu trei doze de vaccin DTP3 (diftero-tetano-pertussis) și cu o doză de vaccin antirujeolic a stagnat în jur de 85%.
Deși poate părea un procent mare, nu este suficient; este necesară o acoperire de 95% – global, național și în comunități pentru a asigura protecția tuturor oamenilor împotriva epidemiilor de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Cei mai mulți copii nevaccinați provin din țările cele mai sărace și din zone afectate de conflicte. Aproape jumătate dintre aceștia sunt din doar 16 țări: Afghanistan, Republica Central Africană, Ciad, Republica Democrată Congo (DRC), Etiopia, Haiti, Iraq, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria și Yemen. Atunci când acești copii se îmbolnăvesc, sunt la risc de consecințe foarte grave pentru sănătate și puțini dintre ei au acces la tratamente.
Epidemiile recente de rujeolă, cu care s-a confruntat și România, sunt cauzate de lipsa unei acoperiri vaccinale optime care se întinde pe mai mulți ani, epidemii care s-au răspândit în țări cu diferite niveluri economice. Atfel, anul trecut, aproape 350.000 de cazuri de rujeolă au fost raportale în lume, mai mult de dublu în comparație cu 2017.
În topul țărilor cu cea mai mare rată raportată a incidenței cazurilor de rujeolă, România se află pe locul 10, iar Ukraina pe locul 1. Deși în 2018 Ukraina a înregistrat o acoperire de 91% cu prima doză de vaccin antirujeolic, în anii anteriori procentul a fost mult mai mic, însemnând că un număr foarte mare de copii mai mari și adulți sunt nevaccinați și la risc de a se îmbolnăvi.
Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an, iar vaccinarea este una dintre cele mai de succes și cost-eficiente intervenții de sănătate.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!