Guvernul german a propus ca măsură de prevenire a epidemiilor obligativitatea vaccinării antirujeolă pentru copii și pentru personalul din grădinițe și școli. Pe 17 iulie cabinetul cancelarului german, Angela Merkel, a aprobat acest plan, având în vedere că numărul de cazuri de rujeolă a crescut semnificativ în ultimii ani. Este de așteptat că în Parlamentul german, unde coaliția de guvernare a cancelarului Merkel deține majoritatea, legea să fie aprobată.
În prima etapă a planului, începând cu luna martie, părinții copiilor de vârstă preșcolară vor trebui să facă dovada vaccinării, în caz contrar, copiii nu vor fi primiți la grădiniță, iar părinții riscă să fie amendați cu sume până la 2.500 euro. Anul trecut, în Germania, au fost înregistrate 543 de cazuri de rujeolă, iar în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate deja peste 400 de cazuri.
Rujeola (cunoscută și sub numele de pojar) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Boala se transmite prin mici picături de la nasul sau gura persoanelor infectate. Printre simptomele inițiale, care apar de obicei după 10-12 zile de la infectare, se numără febră mare, secreții nazale, ochi roșii și mici pete albe în gură. După câte zile apare erupția cutanată (rash), începând pe față și pe gât, extinzându-se apoi pe tot corpul.
Din 4 persoane care fac această boală, una necesită internare în spital. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala duce la deces. Numărul total de cazuri de rujeolă din România (până la data de 19.07.2019) este 17 846, din care 64 de decese.
Din fericire, rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. În România există un vaccin împotriva rujeolei (cu vaccin combinat rujeolă- rubeolă-oreion – RRO) care protejează copiii de această boală, inclus în Programul Național de Vaccinare și de care pot beneficia toți copiii.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!