Pe 16 noiembrie, într-o sâmbătă tipică de noiembrie, am marcat Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor în cadrul unui eveniment găzduit de Palatul Patriarhiei și sprijinit de Organizația Mondială a Sănătății.
Seminarul a avut, ca in fiecare an, tema rezistenței la antibiotice, o problemă majoră de sănătate publică, si a accentuat importanța utilizarii corecte și evitarii excesului de antibiotice, printr abordare ”One Health”, care se referă la integrarea programelor și activităților din domeniul sănătății umane, veterinare și de mediu care să reducă și să prevină răspândirea rezistenței la antimicrobiene care afecteaza activitatile umane la nivel global.
Pacienții cu infecții cauzate de bacterii rezistente stau mai mult timp internați, necesită tratamente mai costisitoare și au risc mare de deces. În 2016, la nivel global, 490.000 de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză multidrog rezistentă, iar rezistența la medicamente începe să îngreuneze lupta împotriva infecției HIV, a tuberculozei și a malariei.
Evenimentul s-a bucurat de participarea doamnei Karin WAEFLER, reprezentând Programul de Control al Rezistenței la Antimicrobiene, Departamentul de Urgențe de Sănătate și Boli Transmisibile din cadrul Biroului Regional OMS pentru Europa, care a explicat pe îndelete importanța măsurilor de prevenire a rezistenței la antibiotice, dând exemple de bune practici pe care alte țări le au în domeniu.
Prof. Alexandru RAFILA a prezentat situația rezistenței bacteriilor implicate in infectii invazive în anul 2018 în România, comparativ cu țările din Uniunea Europeană, iar prof. dr. Gabriel POPESCU a discutat despre situația consumului de antibiotice în 2018 în România, tabloul fiind completat de prezentarea dnei dr Roxana ȘERBAN referitoare la rezultatele studiului de prevalență de moment referitor la IAAM 2018 în România.
La eveniment a participat și Teodor BLIDARU, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și membru în board-ul de conducere al Federației Internaționale a Asociațiilor Studenților în Medicină, care a vorbit despre importanța implicării studenților la medicină în lupta împotriva rezistenței la antibiotice și despre acțiunile concrete inițiate de aceștia.
Evenimentul s-a încheiat cu o conferință de presă la care au participat mai mulți jurnaliști.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!