Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul nu semăna cu niciun alt virus cunoscut. Acest fapt a generat îngrijorări, deoarece atunci când apare un virus nou, nu putem ști cum afectează oamenii.
O săptămână mai târziu, pe 7 ianuarie, autoritățile chineze au confirmat că au identificat un virus nou. Acest virus nou este un coronavirus, o familie de virusuri din care face parte și răceala obișnuită, dar și SARS și MERS. Noul virus a fost numit temporar “2019-nCoV”.
A fost confirmat transmiterea virusului de la om la om, dar este nevoie de mai multe informații pentru a evalua integral acest mod de transmitere. Astfel, posibilitatea de infectare pentru persoanele care călătoresc în Wuhan și care au contact direct cu bolnavii simptomaici este considerat moderat, conform ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Prin urmare, posibilitatea importării de cazuri de infecție cu 2019-nCoV în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European este considerată, de asemenea, moderată.
Mai multe detalii găsiți aici: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china.
Situația actuală
Detalii la zi despre evoluția îmbolnăvirilor cu noul virus sunt disponibile aici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports
OMS colaborează cu autoritățile chineze și cu experți internaționali încă din ziua în care a fost notificată, pentru a învăța mai multe despre virus, cum afectează oamenii bolnavi, cum pot fi tratați și ce pot face țările ca răspuns. Deoarece este un coronavirus, care de obicei cauzează boli respiratorii, OMS are mai multe recomandări pentru ca oamenii să se protejeze și să-i protejeze pe cei din jur de această boală.
Recomandări pentru protejarea sănătății
Acestea sunt recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la și a transmiterii mai multor tipuri de afecțiuni și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!