Unele boli infectioase care pana acum cativa ani puteau fi vindecate, acum sunt dificil sau imposibil de tratat si se raspandesc in toata lumea din cauza dezvoltarii rezistentei la antibiotice.
Romania a stat foarte prost la acest capitol, in sensul ca am ocupat un loc fruntas in topul tarilor unde antibioticele se inghit ca pe bomboane, asta in ciuda semnalelor de alarma trase de specialistii microbiologi si epidemiologi. De ceva timp, insa, lucrurile stau putin mai bine, desi mai avem mult pana departe.
“In momentul de fata avem o evolutie pozitiva. In ultimii doi ani, consumul de antibiotice in Romania a scazut, iar de pe locul 2 am ajuns pe locul 5 in ceea ce priveste consumul. Sigur, lucrurile nu se schimba peste noapte in privinta bacteriilor multirezistente. Continuam sa avem bacterii multirezistente la antibiotice si ne gasim pe primele locuri la cateva dintre speciile cele mai importante: Acinetobacter, Pseudomonas, Stafilococul auriu. Insa, este un fapt pozitiv ca pe masura ce consumul va scadea, sensibilitatea bacteriilor probabil va fi recastigata. Totusi, am o remarca de facut, iar colegii mei au punctat foarte bine acest lucru: consumul a scazut in sectorul ambulator, dar mai sunt foarte multe de facut in spitale unde se consuma antibiotice injectabile, antibiotice de rezerva si cred ca aici efortul trebuie sa fie mai mare si presupune efortul unei echipe disciplinare, respectiv microbiolog, epidemiolog si un prescriptor de antibiotice specializat in fiecare spital”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Si consumul de antibiotice in regim ambulator a scazut, insa acum, problema o reprezinta administrarea si consumul de antibiotice din spitale.
“Tratamentul sau autotratarea este in apanajul celor care iau antibiotice in sistem ambulator, adica nu in spitale, ci la domiciliu. Totusi, aici avem un rezultat bun, pentru ca s-a redus cu circa 20% consumul antibioticelor fara prescriptie. Tara noastra era pe locul 1, iar acum am ajuns pe locul 2 din acest punct de vedere. Sigur, mai avem mult de progresat, dar ceea ce ne ingrijoreaza sunt antibioticele de rezerva, de linia a doua, a treia care se dau in infectiile grave si daca bacteriile devin rezistente la aceste antibiotice atunci, intr-adevar, sunt putine solutii terapeutice in cazul infectiilor grave”, a mai precizat prof. dr. Alexandru Rafila.
Printre actiunile ce au marcat Saptamana Mondiala a Constientizarii asupra Antibioticelor, Societatea Romana de Microbiologie cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a organizat, joi, 15 noiembrie 2018, la Institutul National de Boli Infectioase “Pro. Dr. Matei Bals” din Capitala un seminar cu tema rezistentei la antibiotice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv in Romania.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!