Rezistenta la antimicrobiene este o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatatea publica, la nivel mondial. Se estimeaza ca 700.000 de oameni mor in fiecare an, din cauza infectiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 in Uniunea Europeana. O estimare efectuata cu datele comunicate pentru anul 2015 plasa Romania pe locul 3 intre statele UE privind impactul infectiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice (o estimare de 1740 decese, afectari de durata ale starii de sanatate).
Potrivit raportului elaborat de catre Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) in Romania, in anul 2017 se remarca o tendinta usoara de reducere a consumului total de antibiotice in medicina umana (cu 12% fata de anul 2015), insa cu pastrarea consumului crescut de antibiotice de rezerva si a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, in special in sectorul spitalicesc.
Rezultatele preliminare ale studiului de prevalenta de moment a infectiilor asociate asistentei medicale (nosocomiale) si a consumului de antibiotice in spitale efectuat anul 2017, indica o persistenta a prescrierii exagerate de antibiotice (profilaxie perioperatorie cu durata de peste 24 de ore in peste 80% din cazuri, 43% dintre pacientii internati intr-o anumita zi primesc antibiotice). Infectiile asociate asistentei medicale din acest studiu sunt in procent de 5,9% din totalul pacientilor dupa validarea ECDC/INSP (cifra apropiata de valorile inregistrate in statele membre ale UE), ceea ce depaseste, evident, raportarea de rutina de doar 0,53% din pacientii externati.
Informatiile au fost prezentate in cadrul unui seminar organizat de catre Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, joi, 15 noiembrie 2018. Seminarul a avut ca tema rezistenta la antimicrobiene. Seminarul s-a desfasurat in cadrul Saptamanii Mondiale si Europene a
Constientizarii asupra utilizarii Antibioticelor, care este marcata anual in luna noiembrie. Cu aceasta ocazie, au fost prezentate date privind rezistenta bacteriilor implicate in producerea infectiilor invazive si consumul de antibiotice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv in Romania, pentru anul 2017.
La eveniment au participat Prof. Dr. Alexandru Rafila, presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. dr. Matei Bals” Bucuresti, Conf. Dr. Diana Paun, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, Prof. Dr. Gabriel Adrian Popescu – Institutul National de Boli Infectioase ”Prof. dr. Matei Bals” Bucuresti, Dr. Roxana Serban – Institutul National de Sanatate Publica.
Saptamana Mondiala a Constientizarii asupra Antibioticelor
Cu ocazia Saptamanii de Constientizare asupra utilizarii Antibioticelor 2018, marcata anul acesta intre 12-18 noiembrie, OMS si Biroul sau Regional pentru Europa se alatura Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) si Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) pentru a sprijini guvernele statelor membre sa utilizeze abordarea integrata ONE HEALTH ca raspuns la emergenta rezistentei la antimicrobiene care ameninta sanatatea publica, progresele realizate de medicina in ultimele decenii si, de asemenea, dezvoltarea economica la nivel global.
Situatia grava in care ne aflam se explica prin:
• Utilizarea in exces sau necorespunzatoare a antibioticelor in tratamentul sau profilaxia infectiilor umane
• Utilizarea pe scara larga a antibioticelor in cresterea animalelor si in piscicultura, inclusiv antibiotic apartinand acelorasi clase
• Faptul ca bacteriile multirezistente se pot transmite deopotriva intre oameni si animale
• Consumul de produse alimentare care contin mici cantitati de antibiotic introduse in hrana animalelor
• Poluarea mediului cu antibioticele folosite in sectorul uman si veterinar
Pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene, O.M.S. a dezvoltat, impreuna cu agentiile partenere din cadrul Natiunilor Unite, conceptul ONE HEALTH care permite supravegherea si aplicarea integrata a masurilor necesare in toate domeniile care influenteaza acest fenomen natural care este insa amplificat de activitatile umane.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!