Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a explicat ca se poate spune ca nu mai este epidemie de rujeola in momentul in care vor fi patru saptamani consecutive cu raportare zero.
„Vom scapa de epidemia de rujeola dupa ce vom avea mai multe saptamani consecutive de raportare zero, iar numarul acestor saptamani trebuie sa depaseasca durata maxima de incubatie a rujeolei, adica sa fie patru saptamani consecutive cu raportare zero. Atunci putem spune ca am scapat de epidemia de rujeola, dar, (…) daca exista o populatie care se acumuleaza, care nu a fost vaccinata, si nu a trecut prin boala, atunci este posibila reaparitia imbolnavirilor. Sunt cazuri de import. In 2016 cand au fost inregistrate primele cazuri de rujeola in tara noastra au fost cazuri de import”, a precizat dr. Alexandru Rafila conform Agerpres.
Potrivit medicului, exportul de cazuri de rujeola nu este posibil decat in tari care au acoperire vaccinala necorespunzatoare.
„Sunt tari care spun ca Romania exporta cazuri de rujeola. Exportul de cazuri de rujeola nu este posibil decat in tari care au acoperire vaccinala necorespunzatoare. Ungaria, care e la granita cu Romania, nu a avut probleme legate de rujeola tocmai pentru ca au avut o acoperire vaccinala foarte buna. Chestiunea asta in care un stat sau alt stat este considerat sursa sau ca este responsabil de imbolnavirea copiilor dintr-o alta tara nu are niciun fel de sustinere. Fiecare tara este responsabila sa asigure conditiile astfel incat acoperirea vaccinala sa fie cea corespunzatoare, care impiedica transmiterea rujeolei sau rubeolei sau a altor boli prevenibile prin vaccinare in comunitate”, a mai afirmat presedintele Societatii Romane de Microbiologie conform sursei citate.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!