COVID 2019

Infectia cu coronavirus. Informatii pentru populatie si pentru personalul medico-sanitar oferite de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Informatii pentru populatie Noutati
moc

Noutati

Toate stirile

Informatii pentru populatie

Infecţia cu coronavirus. Informaţii şi sfaturi utile.

Citeste

Masuri pentru persoanele care primesc colete din China

Citeste

Intrebari si raspunsuri despre noul coronavirus

Citeste

Sfaturi privind utilizarea mastilor

Citeste

Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa COVID 19

Persoanele care vin din China continentala sau din una din cele 12 localitati din Italia intra in carantina timp de 14 zile, in spatii special destinate in acest scop, imediat dupa revenirea in Romania.

Persoanele din alte localitati din Provincia Lombardia si Regiunea Veneto intra in auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in Romania.

  • China continentala
  • Provincia Lombardia
  • Regiunea Veneto
  • Localitate din Regiunea Piemonte: Cumiana
DESCARCA PDF
img

Sfaturi privind utilizarea mastilor

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

DESCARCA PDF
img

Măsuri pentru persoanele care primesc colete din China

SARS-CoV-2 (noul coronavirus) este o nouă tulpină de coronavirus, înrudit genetic cu celelalte coronavirusuri cunoscute (de ex. SARS).

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor, prin urmare măsurile de prevenire a infecției sunt esențiale.

În prezent, există informații limitate privind modalitatea de transmitere și rezistența în mediu a acestui virus. Se presupune că virusul se transmite predominant prin picături de secreții respiratorii (în cursul stranutului, tusei).

S-a observat faptul că acest virus necesită un contact strâns pentru transmiterea interumană, dar nu este exclusă posibilitatea transmiterii și prin contact cu suprafețe /obiecte care au fost contaminate cu secreții respiratorii provenite de la o persoană infectată. Totuși, având în vedere rezistența redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că, și în cazul noului coronavirus, este foarte puțin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaționale (via avion sau pe cale navală), tinând cont de timpul lung de procesare și transport.

Atât Organizația Mondială a Sănătății cât și CDC Atlanta nu recomandă impunerea de măsuri suplimentare în cazul primirii coletelor din China sau din alte țări din Asia.

Întrebări și răspunsuri despre noul coronavirus (SARS-CoV-2)

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.

Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.

Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.

De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o prioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.

Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate de SARS-CoV-2, persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.

Recomandări generale pentru protejarea sănătății

În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
  • Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

    OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate:

    • evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
    • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
    • acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
    • evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
    • evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

    Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate şi care prezintă semne clinice, de boală se recomanda:

    • să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,
    • să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară.

    Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.

img

INFECTIA CU CORONAVIRUS
- Informaţii şi sfaturi utile -

CE ESTE CORONAVIRUSUL ?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care infectează atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile umane pot cauza simptome similare răcelii comune, în vreme ce altele cauzează boli mai severe (precum MERS – sindromul respirator din orientul mijlociu și SARS – sindromul respirator acut sever). Anumite coronavirusuri descoperite la animale pot infecta oamenii – acestea sunt cunoscute ca boli zoonotice.

CUM SE RĂSPÂNDEȘTE CORONAVIRUSUL?

Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături (tuse și strănut) și contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

CARE SUNT SIMPTOMELE ?

Semnele și simptomele sunt de obicei respiratorii și includ febră, tuse, dificultăţi la respirație și alte simptome asemănătoare răcelii comune.

SFATURI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
RĂMÂI SĂNĂTOS ȘI PROTEJEAZĂ-TE ÎMPOTRIVA INFECȚIILOR !

  • Spălați-vă des pe mâini folosind apă și săpun sau soluție alcoolică de curățat pe mâini
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosiți plica cotului atunci când tușiți sau strănutați
  • Spălați-vă pe mâini după aceea și aruncați masca sau batista.
  • Evitați contactul personal apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută și mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți sau aveți dificultăți la respirație.
  • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți , cereți ajutor medical cât mai repede și informați personalul sanitar despre istoricul de călătorie.
  • Atunci când vizitați piețe unde se comercializează animale vii, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele care au fost în contact cu aceste animale

SFATURI PRIVIND CALATORIA CU AVIONUL

Înainte de plecare

  • Evitați să călătoriți dacă aveți febră și tușiți
  • Dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultăți la respirație, consultați un medic și informați-l despre istoricul călătoriilor

În timpul călătoriei cu avionul

  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care au febră și tușesc
  • Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun sau cu soluție alcoolică pentru dezinfecția mâinilor
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura
  • Atunci când tușiți sau strănutați acoperiți-vă gura și nasul cu plica cotului sau cu o batistă – aruncați batista imediat și spălați-vă pe mâini
  • Dacă alegeți să purtați o mască de față, asigurați-vă că aveți nasul și gura acoperite. Evitați atingerea măștii după ce ați pus-o pe față, aruncați imediat măștile de unică folosință după fiecare utilizare și spălați-vă pe mâini după îndepărtarea măștii
  • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, vă rugăm să informați echipajul avionului și să cereți ajutor medical cât mai repede
  • Dacă cereți ajutor medical vă rugăm să informați personalul medical despre istoricul călătoriei
  • Dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultate la respiraţie, cereți ajutor medical cât mai curând și informați personalul medical despre istoricul călătoriilor
  • Evitați să scuipați