Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca, in prezent, in Romania circula virusurile gripale de tip A – H1N1 si H3N2, cele mai multe imbolnaviri si, mai ales, decesele fiind legate de infectia cu tipul AH1N1.
„In momentul de fata, avem, practic, o circulatie a virusurilor de tip A – H1N1 si H3N2, mai multe imbolnaviri si, mai ales, decesele au fost legate de infectia cu tipul AH1N1. Este un virus asemanator cu cel care a circulat in anul 2009, atunci cand a existat pandemia de gripa”, a declarat dr. Rafila citat de Agerpres.
Potrivit medicului, Centrul European de Control al Bolilor a facut o recomandare in urma cu cateva zile, aratand ca vaccinarea poate sa mai continue doua-trei saptamani, deoarece poate inca asigura protectie, chiar daca pana la aparitia anticorpilor protectori exista o durata de circa doua saptamani.
De asemenea, tot presedintele Societatii Romane de Microbiologie mai precizeaza ca la nivel regional exista o circulatie medie spre intensa a virusului gripal, iar in vestul Europei chiar sunt tari care au numar mai mare de cazuri decat in Romania raportat la populatie.
„Noi ne gasim intr-o zona de intensitate medie a circulatiei virusului gripal, dar ne asteptam sa creasca in perioada urmatoare. Trebuie sa vedem ce se intampla la urmatoarea raportare care se va face pentru intervalul in care deja au inceput scolile, pentru ca, asa cum va spuneam, colectivitatile sunt primele in care se raspandeste infectia virala. Triajul epidemiologic la scoala este cu atat mai mult este esential, copiii care prezinta infectii respiratorii sa fie trimisi la domiciliu”, a mai subliniat dr. Alexandru Rafila potrivit Agerpres.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!