S-a dat start primei campanii de screening pentru depistarea tuberculozei, de care vor beneficia in jur de 20.000- 25.000 de oameni. Campanie este parte a proiectului E-DETECT TB, derulat de specialistii de la Institutul de ‘Marius Nasta’.
„Campania de screening activ urmeaza sa acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere pana la 25.000 de beneficiari. Examinarile vor fi realizate cu ajutorul unei unitati medicale mobile, dotate cu echipament imagistic si de diagnostic molecular, de catre specialisti din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, cu sprijinul Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei din Romania”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ‘Marius Nasta’ , marti, intr-o conferinta de presa.
Potrivit celor implicati, proiectul E-DETECT TB are scopul de a asigura depistarea activa si precoce a tuberculozei in grupurile vulnerabile, care includ: persoane private de libertate, persoane fara adapost, populatie roma, utilizatori de droguri, populatii foarte sarace, cu acces limitat la asistenta medicala.
„Astazi demaram prima campanie de diagnosticare activa a tuberculozei realizata in Romania. Problematica tuberculozei este una complexa, care priveste personalul medical implicat, persoanele afectate, autoritatile, dar si comunitatea in ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afectiune cu un puternic impact in sanatatea publica”, a mai precizat managerul Institutului ‘Marius Nasta’.
Cum se vor desfasura testele?
Fiecare persoana care va intra in caravana va trebui sa completeze un chestionar cu datele medicale, apoi va fi supusa unei radiografii pulmonare ce va fi transmisa printr-un sistem de telemedicina catre Institutul ‘Marius Nasta’. Aici, un specialist pneumolog va analiza rezultatul imagistic, iar in paralel se va face o alta interpretare a unui medic din partea partenerului olandez – KNCV Tuberculosis Foundation.
Pentru examenul de sputa, caravana mobila este dotata cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) si rezistenta la unul dintre antibioticele utilizate in tratamentul TB.
Datele statistice arata ca la nivelul anului 2016, incidenta tuberculozei in Romania era de cinci ori mai mare decat media in Uniunea Europeana.
Nu aveti inca un cont?
Alaturati-va profesionistilor in microbiologie!